Khamis, 8 Oktober 2015

Harga murah kualiti mewah



MOHD Hafiz (kiri) dan Ahmad Firdaus tawar makanan kualiti dengan harga berpatutan.


Sukar dipercayai apabila di Lembah Klang yang serba-serbinya mahal bagi golongan berpendapatan rendah dan sederhana, masih ada pengusaha makanan yang mampu menjual produk mereka pada harga yang berpatutan, tapi dengan kualiti yang mengagumkan.

Pertama kali dipelawa pengusaha roti dan sandwic, Muchos Bread untuk mencuba hidangan popular mereka, Poison Heart iaitu roti baguette berperisa tomato diisi inti ayam dan salad, penulis sama sekali tidak menyangka ia dijual pada harga RM2.99! Mengejutkan, bukan?

Sangkaan penulis, mungkin roti seumpama itu sekurang-kurangnya berharga RM5 hingga ke RM7 setiap satu kerana saiznya dan mengenyangkan, tapi nyata sangkaan itu meleset.
Namun itulah prinsip yang dipegang dua anak muda Mohd Hafiz Zawawi, 30, dan Ahmad Firdaus Ahmad Shater, 32, yang menawarkan roti dan sandwic setaraf jenama popular di pasaran pada harga yang jauh lebih murah.

Pada kualiti seperti jenama popular yang rata-rata dijual melebihi RM10, pengusaha Muchos Bread melihat perniagaan mereka sebagai usaha meringankan beban pelanggan terutama berpendapatan rendah yang bergelut dengan kos sara hidup yang tinggi, bagi mereka mengambil keuntungan sekadar perlu, namun kualiti dijaga dari segenap segi.
“Tidak rugi jika kita tawarkan produk berkualiti dengan harga murah. Lagipun lebih banyak kuantiti yang dijual pasti ada keuntungannya juga. Tambahan pula kami sasarkan pelajar universiti, sekolah, kafe, kantin dan pekerja di pejabat melalui khidmat penghantaran yang kami sediakan.

“Setakat ini rata-rata pelanggan berpuas hati dengan produk yang kami tawarkan dan sentiasa mendapat permintaan yang tinggi daripada mereka,” kata Mohd Hafiz.
Katanya, roti baguette Muchos Bread ditempah khas dan segar kerana dibuat setiap hari oleh pengeluar roti. Selain itu, roti berkenaan diperbuat daripada tepung berprotein tinggi yang mudah mengenyangkan manakala bahan mentah seperti daging ayam dan lembu, sosej dan bebola daging didapati daripada pengeluar Bumiputera Islam yang mendapat pengesahan halal JAKIM.

Selain baguette tomato, Muchos Bread turut menyediakan baguette rolls dengan frankfurter ayam yang dijual pada harga RM2.50, tuna rolls dan sandwic tuna masing-masing pada harga RM2 dan RM1.50.

Bermula dengan menghasilkan sandwich dan roti, perniagaan dua sahabat baik itu maju selangkah dengan pembukaan kafe yang menyediakan menu masakan Barat seperti pasta, bebola daging, kambing gril dan pelbagai hidangan lain.
Mohd Hafiz berkata, asalnya premis yang disewa hanya untuk menyediakan tempahan sandwich dan roti, namun masih ada ruang kosong di premis berkenaan, lantas mereka mendapat idea untuk menggunakan sepenuhnya ruang premis untuk membuka kafe.

Katanya, pada sebelah pagi, mereka menyiapkan tempahan baguette dan sandwic untuk dihantar kepada pelanggan pada tengah hari dan operasi kafe mereka bermula 6 petang hingga 12 malam.

“Sebelum menjalankan perniagaan ini secara sepenuh masa, kami terlebih dulu membuat kajian pemasaran selama lebih dua bulan dengan menjual roti sosej di sekitar pejabat kami. Melihat kemampuan menjual lebih 3,000 roti sosej sebulan secara separuh masa saja kami berkeyakinan tinggi untuk pergi lebih jauh.

“Justeru, kami nekad melepaskan jawatan di sebuah institusi pengajian tinggi dan sama-sama menumpukan sepenuh perhatian terhadap perniagaan roti dan sandwic yang diusahakan. Dengan berbekalkan modal sendiri yang kami kumpulkan bersama tanpa sebarang pinjaman institusi kewangan, Alhamdulillah jenama roti kami semakin mendapat tempat di hati pelanggan,” katanya.

Selain roti, mereka turut menawarkan penghantaran ‘lunch box’ hidangan seperti pasta dan kambing gril yang perlu ditempah awal sehari sebelum penghantaran.
Ia bagi memudahkan pelanggan yang tidak mahu membazirkan masa rehat mereka untuk keluar menikmati hidangan tengahari di restoran atau kedai makan.

“Dengan konsep sebegini, pelanggan tidak perlu lagi berfikir apa menu yang mereka hendak makan pada hari itu yang ada kalanya merugikan masa mereka. Ada pekerja di pejabat di tengah bandar raya Kuala Lumpur sukar membeli makanan kerana perlu keluar ke jalan yang sibuk sedangkan masa rehat mereka terhad.

“Jadi, mereka tidak perlu keluar lagi kerana kami akan hantar lunch box ke pintu pejabat atau rumah dan bayaran pula boleh terus dibuat selepas menerima produk kami. Ini pastinya lebih memudahkan mereka yang sentiasa kesuntukan masa dek kesibukan kerja,” katanya.

Ahmad Firdaus berkata, industri ‘easy food’ seumpama itu lebih-lebih lagi makanan halal mempunyai potensi yang sangat besar untuk diceburi menyebabkan mereka berani mencuba menjadi antara pemain industri itu.
Apatah lagi dengan kesedaran mengenai pengambilan makanan sihat yang semakin meningkat dalam kalangan masyarakat katanya, penyediaan makanan sihat untuk pelanggan amat dititikberatkan.

“Kami pastikan bahan yang digunakan mengandungi nutrien makanan yang penting 
dan seimbang, menyihatkan serta sesuai dimakan semua peringkat umur termasuk kanak-kanak. Sosej misalnya, kami dapatkan daripada pengeluar yang menggunakan 100 peratus daging berbanding kebanyakan sosej di pasaran yang menggunakan bahan lebihan haiwan seperti limpa, paru-paru, kaki dan hati dalam pembuatannya.

“Selain itu, kami juga menggunakan bahan mentah yang agak mahal seperti cili benggala dan bawang Holland tapi masih kekalkan harga berpatutan kerana kami mahu pelanggan menikmati produk kami dengan keenakan dan rasa mewah tapi menjimatkan,” katanya.

Kafe milik kedua-dua sahabat yang sudah bergelar bapa ini boleh dikunjungi di No 25-01, Jalan BM7/19, Seksyen 7, Bandar Bukit Mahkota, Kajang manakala sebarang tempahan atau maklumat lanjut di facebook dan instagram Muchos Bread.




Tiada ulasan:

Catat Ulasan